Není sůl jako sůl


Pohádku „Byl jednou jeden král“ s Janem Werichem zřejmě dobře znáte. Vysílá se již mnoho desítek let, nejčastěji kolem období Vánoc, aby nám připomněla, že sůl mnohdy nevyvážíte ani zlatem, jak je důležitá pro lidský organismus. Za prvé vám bez soli nebude chutnat nedělní oběd a za druhé je to významný zdroj sodíku, který je potřebný pro acidobazickou rovnováhu krve. Bez sodíku zkrátka člověk umírá poměrně rychle, podobně, kdyby nám chyběl ve stravě hořčík, draslík a vápník.

sůl ve slánce

Sůl je ovšem potřebná i pro technické účely a je dobré to vědět a mít přehled o tom, jaké druhy soli jsou v nabídce specializovaných obchodů:

Regenerační sůltabletovou sůl využijete jako médium do změkčovačů pitné vody v domácnostech nebo při napouštění venkovních či vnitřních bazénů a vířivých lázní. Změkčovače mají svůj význam tam, kde se vyskytuje velmi tvrdá voda, a to je v naší zemi na mnoha místech, například ve Středočeském kraji, kde je voda čerpána z vápencového podloží (Český kras, České středohoří).

Himálajská sůl

Bazénová sůl – tato sůl je potřebná pro tzv. solinátory, zařízení pro rozklad solného roztoku za vzniku iontů sodíku a chlóru. Chlór je zde využíván jako dezinfekce a nahrazuje chlorové tablety chlornanu sodného.

Posypová sůl – sůl pro odstranění námrazy se používá již desítky let ve městech i na venkově. Výjimkou jsou pouze některé regiony, kde by sůl způsobila ekologické problémy, zejména s ohledem na travnaté plochy, květinové záhony, zdroje pitné vody apod.

Chlorid hořečnatý – jestliže koupíte tuto sloučeninu ve farmaceutické kvalitě, máte perfektní a levný zdroj hořčíku, dobře vstřebatelný pro vnitřní i vnější použití (v malé koncentraci na pití a ve větší pro koupel). Chlorid hořečnatý ovšem využijete i jako posypový materiál na chodník či na silnice.

Kuchyňská sůl – pro kuchyňské účely se nejvíce hodí sůl nerafinovaná mořská nebo kamenná, například těžená v prostředí Himálají. Tyto soli obsahují kromě sodíku a chlóru i další potřebné minerály a stopové prvky.