Co to je?
Vrstvenému salátu se také někdy říká skládaný nebo salát do sklenice a je to hit posledních let. Při vaření běžného salátu je samozřejmostí, že všechny suroviny důkladně promícháte. U vrstveného to neplatí, tam pouze skládáte jednotlivé suroviny do vrstev na sebe. Hotový salát tak hezky vynikne, pokud ho připravíte do velké skleněné mísy. Potěšíte tak nejen své chuťové pohárky, ale i oči.
Z čeho salát připravit?
Vrstvený salát je úžasně variabilní. Připravit si ho totiž můžete téměř z čehokoliv, co máte rádi. Oblíbené jsou například kombinace s celerem, nastrouhanou mrkví, cizrnou, hráškem, kukuřicí, kuřecí šunkou a feta sýrem. Pokud chcete mít salát sytější a konzumovat ho jako hlavní chod, nic nebrání tomu, udělat jednu vrstvu těstovin nebo rýže.
Tip: salát si připravte do skleněné uzavíratelné lahve a vezměte si ho s sebou do práce. K němu si můžete i připravit dresing z oleje, bílého jogurtu, majonézy, soli a pepře.
V čem tkví ale kouzlo dobrého salátu? Je to nejen v kvalitních ingrediencích, ale také v tom, že ho musíte nechat uležet. A to nejlépe 24 hodin v ledničce. Chutě se krásně propojí.
Jak již bylo psáno výše, vrstvený salát můžete považovat za kompletní jídlo, pokud přidáte například kousky kuřecího masa nebo opečeného lososa. Pokud preferujete lehčí a svěží saláty, vystačíte si se zeleninou jako jsou rajčátka, okurky a tak dále.
Abychom vám dodali trochu inspirace, přinášíme seznam tří osvědčených a chutných salátů.
1) po vrstvách: celer – kukuřice – jarní cibulka – krůtí šunka – vejce na tvrdo – dresing z bílého jogurtu a majonézy – eidam
2) po vrstvách: zelené fazolky – cherry rajčátka – avokádo – losos
3) po vrstvách: červená paprika – červená cibule – cizrna – ředkvičky – rukola – slunečnicová semínka – dresing z bílého jogurtu a majonézy
Přejeme dobrou chuť!